2010-01-21

Alegerea andrelelor sau a crosetei

La tricotarea / crosetarea diferitelor obiecte de îmbrăcăminte se folosesc diverse andrele si croşete.

De obicei, la inceput, apare intrebarea - cum stiu ce ustensile sa folosesc? Cum aleg? In functie de ce?

Andrelele pot fi confectionate din lemn, os, material plastic sau din metal.



Dupa forma se deosebesc:

- Andrele ascutite numai la un capat. Acestea se folosesc la tricotarea pieselor drepte (fulare, saluri, bluze etc.).

- Andrele ascutite la ambele capete. Ele se folosesc la tricotarea pieselor circulare (caciuli, ciorapi, manusi etc.).

- Andrele circulare, cu ambele capete ascutite. Acestea se folosesc la tricotarea pieselor mari, executate tubular dintr-o singură bucata (fuste, rochii etc.).



Indiferent de forma ce o prezinta, andrelele trebuie sa fie netede, lucioase, iar capetele sa nu fie prea ascutite ca sa nu rupa firul.


Dupa grosime, andrelele se diferentiaza, in functie de diametru. Lungimea diametrului (in mm) reprezintă numarul categoriei de andrele. De exemplu andrele nr. 2; 2,5; 3 etc.

Alegerea andrelelor dupa grosime, depinde de grosimea firului cu care se tricoteaza, care la randul lui depinde de felul obiectului care se tricoteaza, ca şi de modelul ales.

E necesar sa se acorde o atentie deosebita la alegerea marimii andrelelor, intrucat ele trebuie sa se potriveasca cu firul cu care se tricoteaza. Daca se tricoteaza un fir subtire cu andrele groase va rezulta o impletitura rara, care se va intinde cu usurinta. Rezultatul va fi invers, daca impletitura se va face cu andrele subtiri la un fir gros. Pentru evitarea acestor neplaceri, e bine ca inainte de a se incepe impletitura, sa se incerce andrele ce se potrivesc la firul cu care se tricoteaza.


Crosetele, de asemenea, pot fi din diferite materiale (metal, os, s.a.) si de diferite marimi.

De obicei, pe eticheta unui scul sau ghem se precizeaza marimea andrelelor sau crosetei cu care este cel mai bine sa se lucreze acea ata. Desigur, voi puteti alege alta marime, dar este indicat sa lucrati cu ceea ce se recomanda. Mai tarziu, cand experienta incepe sa se faca simtita - va garantez ca nu veti mai avea nevoie de etichete si / sau recomandari.

Daca tocmai ati desirat o impletitura, un pulover vechi si vreti sa incercati ceva dar nu stiti cu ce marime de andrele / croseta ar fi indicat - duceti-va la un magazin specializat si cautati sculuri / gheme de ata asemanatoare cu ceea ce aveti acasa. Odata ce ati gasit ceva asemenator ca grosime si tip de fir - vedeti pe eticheta recomandarea :) - acum stiti cu ce sa lucrati.